من شاهین لشنی زند هستم. علاقه من به روانشناسی، زبان شناسی، ادبیات، هنر و مهارت های ارتباطی است. در ادامه به صورت خلاصه سوابق و فعالیت خود را شرح می دهم:

ماجراجویی های علمی

علم و یادگیری برای من همیشه یک سفر جذاب بود که به ماجراجویی در آن علاقه داشتم. در نتیجه همیشه زندگی خود را صرف یادگیری و پیدا کردن پاسخ برای کنجکاوی های خود کرده ام.

از آنجایی که توانستم مدرک ارشد خود را در رشته ادبیات انگلیسی دریافت کنم این فرصت برای من مهیا شد که بتوانم به منابع عظیم علمی به صورت دست اول دسترسی پیدا کنم. این منابع باعث شد بتوانم با تسلط و کیفیت بیشتری مسیر پژوهشی خود را ادامه دهیم.

در این مسیر با دانش های بسیاری آشنا شدم. برای مثال با زبان شناسی آشنا شدم، به درک عمیق تری از هنر، ادبیات و زیبا شناسی ریسیتم، مهارت های مدیریت و ارتباط را آموختم و با روانشناسی آشنا شدم. همچنین متوجه شدم چقدر بین دانش ها و حوزه های مختلف علمی انسجام وجود دارد. یعنی افزایش آگاهی در یک حوزه می تواند به درک بهتر و بازدهی بهتر در حوزه های دیگر نیز کمک کند.

اما نقطه عطف این پژوهش ها و مطالعات آشنایی با نظریه ای انقلابی بود به نام نظریه خود تعیین گری. این نظریه علمی توضیح می دهد چطور همه نظریه ها و حوزه های علمی دیگر در واقع قطعات هستند از یک پازل کلی که در این نظریه به نمایش گذاشته می شود.

آشنایی با رویکرد خود تعیین گری

با مطالعه نظریه خود تعیین گری متوجه شدم بسیاری از تصمیمات و انتخاب های ما در واقع تصمیمات و انتخاب های ما نیست. بلکه انتخاب هایی است که به ما تحمیل شده اند. در مقابل انتخاب هایی وجود دارد که واقعا ریشه در من حقیقی ما دارد. در واقع خود تعیین گری یک طیف است از کمتری حالت تا بیشتری حالت.

از نظریه های شخصیت گرفته تا نظریه های روانکاوی همه فقط بخشی از طیف کمتری حالت تا بیشتری حالت خود تعیین گری را شامل می شود. از این رو است که همه نظریه های دیگر را می توان قطعات پازلی دانست که توسط نظریه خود تعیین گری تکمیل شده است. نظریه خود تعیین گری توسط پروفسور دسی و رایان بیان شده است. با جست و جوی نام این دو دانشمند در گوگل اسکالر متوجه می شوید بیش از پانصد هزار بار نامشان در مقالات علمی مختلف به عنوان رفرنس ذکر شده است.

بر اساس نظریه خود تعیین گری خیلی افراد بیشتر اوقات خود تعیین گری ضعیفی دارند. این افراد شاید به ظاهر تصمیم گیرنده هستند اما در باطن هیچ اختیاری در زندگی خود ندارند. نظریه خود تعیین گری می آموزد هر فردی در هر شرایطی می تواند تعیین کننده ی زندگی خود باشد. این نظریه همچنین روش های ارتباطی و نفوذ اجتماعی را می آموزد که به فرد کمک می کند بتواند در ارتباط های خود نیز تعیین کننده باشد.

نظریه خودتعیین گری هرچند یک نظریه انقلابی در روانشناسی محسوب می شود که بیش از صد ها هزار مطالعه بر اساس آن انجام شده است. این مطالعات بیشتر تاثیرات مثبت اصول این نظریه در حوزه های مختلف زندگی است. به عبارت دیگر این مطالعات نشان داده اند که تنظیم زندگی خود بر اساس نظریه خود تعیین گری می تواند به افراد در هر هدف، فعالیت یا رابطه ای کمک کند به تعالی، موفقیت و شکوه حقیقی و پایدار برسند.

با وجود تاثیرات و مطالعات گسترده ای که در مورد این نظریه شده است متاسفانه این رویکرد در ایران کاملا ناشناخته است. از این رو تصمیم گرفتم بر اساس این نظریه خدمات و آموزش های خود را ارائه دهم.

خودآگاهی و سواد

آشنایی با کلان نظریه خود تعیین گری به من کمک کرد متوجه شوم تفاوت بزرگی وجود دارد بی باسواد بودن و خودآگاه بودن. افراد بسیاری ممکن است با سواد باشند اما خودآگاه نباشند در حالی که بعضی افراد ممکن است خودآگاه باشند اما لزوما علاقه به مطالعه سواد علمی نداشته باشند.

سواد نمی تواند لزوما از انسان در برابر خطاها، شکست ها محافظت کند همانطور که نمی تواند باعث سرزندگی، شادابی و خوشحالی افراد شود. حتی برعکس علم و سواد گاهی می تواند در مسیر غلط استفاده شود و خرابی های برای فرد و روابط ایجاد کند.

در مقابل خودآگاهی می تواند باعث رشد، پیشرفت، موفقیت، تخصص، سرزندگی و شادابی در زندگی شود. خودآگاهی می تواند باعث ارتباط بهتر، توانمندی بیشتر و افزایش استقلال و خودمختاری شود. به همین دلیل بود که تصمیم گرفتم وبسایت نوین بینش را تاسیس کنم.

شاهین زند

۱۳۹۸/۱۰/۳ به روز رسانی شده در سال 1403