۴ مرحله ساده برای تقویت هوش هیجانی
هوش هیجانی چه فایده ای دارد؟
چگونه می توانیم هوش هیجانی خود را افزایش دهیم؟
این دو پرسش اصلی است که در این مطلب می خواهم در مورد آن با شما صحبت کنم. در مقاله قبلی توضیح دادیم هوش هیجانی چیست و چه اهمیتی دارد اما امروز می خواهیم به راه هایی اشاره کنیم که به ما کمک می کند هوش هیجانی خود را تقویت کنیم. با افزایش هوش هجانی خود می توانید زندگی خود را متحول کنید.
چرا باید هوش هیجانی را تقویت کنیم
هوش هیجانی به شما می کند همیشه “حس خوب بودن” را تجربه کنید و آن را از دست ندهید. هوش هیجانی به شما کمک می کند جذابیت بیشتری داشته باشید و رفتار بهتری در مقابل دیگران از خود به نمایش بگذارید. هوش هیجانی به شما کمک می کند عادت های بد و حتی عادت کردن های افراطی به دیگران را خنثی کنید.
هوش هیجانی یک توانایی است که به شما کمک می کند وقتی تحت تاثیر احساسات خاصی هستید تصمیم درستی بگیرید. یاد گرفتن هوش هیجانی به شما کمک می کند وقتی تصمیمات حساسی می گیرید بتوانید هزاران مشکل حاصل از آن را پشت سر بگذارید.
در ادامه ی مطلب به شما نشان می دهم چگونه می توانید هوش هیجانی خود را تقویت کنید.
افزایش هوش هیجانی در بزرگسالان با خودشناسی
بسیاری اوقات در بزرگسالان اتفاق می افتد که دلیل غذا خوردن آن ها گرسنه بودن نیست بلکه چون احساس بدی تجربه کرده اند غذای بیشتری میل می کنند. با اینکار می خواهند سطح هورمون خود را تنظیم کرده و احساس بهتری پیدا کنند.
اگر این افراد دلیل پرخوری هایش را درک نکنند، هیچ وقت نمی توانند وزنشان را کم کرده و به تناسب اندام برسند. هوش هیجانی در چنین موردی به آن ها کمک می کند دلیل اصلی اعتیاد به غذا خوردن را درک کنند.
به عبارت دیگر اگر خود را بهتر بشناسیم کی از اصلی ترین اهرم هایی است که می تواند هوش هیجانی را در بزرگسالان به شکل قابل توجهش افزایش دهد. در ادامه به موارد بیشتری اشاره می کنیم که به اهمیت خودشناسی در هوش هیجانی اشاره دارد:
بعضی افراد عصبانی می شوند و فریاد می زنند چون احساس نا امنی می کنند.
بعضی افراد به دیگران کنایه می زنند چون زخم خورده هستند و در کودکی مورد انتقاد قرار گرفته اند.
بعضی مردم پرخاشگر هستند زیرا ترس های پنهانی دارند.
بعضی مردم همیشه نگران هستند زیرا هیچ کاری برای حل مشکلاتشان انجام نمی دهند.
بعضی افراد وابسته بیش از حد دارند به دلیل اینکه خودباوری و هدف ندارند.
بعضی افراد اضطراب جدایی دارند زیرا ترد شدن به آنها احساس حقارت می دهد.
اولین کلید به دست آوردن هوش هیجانی این است که دلیل اصلی احساسات منفی خود را پیدا کرده و درک کنید.
تمرین تقویت هوش هیجانی با شناخت دیگران
یکی دیگر از مهمترین موارد برای تقویت هوش هیجانی شناخت دیگران و رفتارشان است.
چندروز پیش من با چندین نفر از دوستانی که به تازگی با آنها آشنا شده ام به شمال رفتیم که ناگهان در جاده چالوس یکی از همسفر ها شروع به داد و فریاد زدن بر سر ما کرد زیرا در گردنه ها از او جلو افتاده بودیم. یکی از دوستانمان تصور می کرد که این فرد پرخاشگر، بد اخلاق و عصبی است در حالی که در واقع او تنها احساس نا امنی می کرد و می ترسید.
این شخص به تازگی گواهی نامه گرفته بود و با جاده و مسیر آشنایی چندانی نداشت. می ترسید در گردنه ها حادثه ای رخ دهد و تنها بماند؛ در نتیجه احساس ناامنی می کرد. به همین دلیل با پرخاشگری اعتراض می کرد. هوش هیجانی به شناخت و درک دلیل رفتار افراد بر می گردد نه قضاوت بدون فکر در مورد آن ها.
به عبارت دیگر شناخت رفتار دیگران به ما کمک می کند درک کردن دیگران را تمرین کنیم. در نتیجه آن ها را بهتر می فهمیم و ارتباط بهتری می توانیم با آنها برقرار کنیم. به خصوص اگر قصد تغییر او را داشته باشیم ( چگونه دیگران را متقاعد به باوری خاص کنیم).
در ادامه به ویژگی هایی اشاره می کنیم که دلایل دیگری به جز دلایل ظاهری دارد که معمولا از چشم ها پنهان می ماند:
- افراد متکبری که هر روز می بینید نیاز به توجه دارند.
- افراد لجباز و سمج ممکن است به دلیل محدویت های کودکی از اجبار بیزارند.
- افرادی که معتاد به خرید کردن هستند ممکن است تنها با خودپنداره خود مشکل داشته باشند.
- افراد بد اخلاق ممکن است افرادی زخم خورده و آسیب دیده باشند.
- بعضی افراد خودنمایی می کنند زیرا اعتماد به نفس کمی دارند،
- بعضی افراد متکبر هستند زیرا فکر می کنند اگر چنین رفتاری نکنند هیچ کس برای آن ها احترام قائل نیست.
- و بعضی افراد احساس حقارت می کنند و به همین دلیل نسبت به دیگران با برتری رفتار می کنند.
همه ی این افراد اگر خودشناسی را تمرین کرده بودند می توانند هوش هیجانی خود را تقویت کرده و رفتاری بهتری از خود نشان دهند.
۴ مرحله برای تقویت هوش هیجانی
به صورت خلاصه برای تقویت هوش هیجانی باید ۴ مرحله را طی کنید:
- از احساسات خود آگاه باشید: بیشتر مردم متوجه احساسات خود نیستند. اولین مرحله برای تقویت هوش هیجانی آگاهی از احساساتتان است.
- دلایل اصلی احساسات خود را بشناسید و درک کنید: آگاهی از احساسات قدم خوبی است اما برای اینکه به شما کمک کند هوش هیجانی خود را تقویت کنید کافی نیست. مرحله مهم بعدی برای داشتن هوش هیجانی درک دلایل اصلی این احساسات است. بدون برخورداری از دانش خود شناسی چنین چیزی امکان پذیر نیست. خوشبختانه وبسایت نوین بینش مقالات زیادی در این زمینه دارد.
- یاد بگیرید احساسات خود را کنترل کنید: وقتی از احساسات خود آگاه شدید و دلایل آن را شناختید باید این احساسات را کنترل کنید و اجازه ندهید آن ها شما را کنترل کنند. با رفتار منطقی و مبتنی بر دلیل و استدلال می توانید تصمیمات بهتری بگیرید.
- دیگران را بهتر بشناسید: زمانی که یاد بگیرید دیگران را درک کنید بهتر می توانید اقداماتشان را توضیح دهید و بعد از آن هنگام برخورد با افراد مختلف احساساتی نمی شوید یا کنترل خود را نیز از دست نمی دهید. شناخت بهتر دیگران آخرین مرحله در تقویت هوش هیجان است.
سخن نهایی در مورد راه های افزایش هوش هیجانی
اگر بدنبال راه های افزایش هوش هیجانی هستید باید قضاوت دیگران را بر اساس باورهای شخصی خود فراموش کنید، باید یاد بگیرید خودتان را به جای آن ها بگذارید و همه چیز را از دید آن ها ببینید.
همین موضوع در مورد خودتان نیز صادق است، باید رفتارهای آسیب زننده خود را درک کنید و بدانید واقعا چه دلیلی باعث می شود چنین رفتارهایی از شما سر بزند.
اگر این توصیه ها را جدی بگیرید قطعا هوش هیجانی را به دست خواهید آورد.
نوشته ی شاهین زند محقق و پژوهشگر.
نوین بینش یک سایت پیچیده و یا دائره المعارف خسته کننده نیست بلکه مرجعی است که به شما کمک می کند هر گونه اطلاعاتی را به صورت خلاصه، مختصر و مفید بدست آورید. نوین بینش بزرگترین مرجع در مورد روانشناسی عشق در بین سایت های فارسی زبان می باشد. برای اطمینان بیشتر از این موضوع به بخش روانشناسی عشق مراجعه کنید. با شرکت در دوره های آکادمی عشق در زمینه ازدواج، جذب و عشق مهارت های علمی و روانشناختی را یاد خواهید گرفت و یا هزینه پرداختی بازگشت داده می شود. برای اطلاع از آخرین مطالب سایت نوین بینش در کانال تلگرام ما عضو شوید: عضویت در کانال تلگرام نوین بینش
آیا می خواهید بیشتر بدانید؟
یادگیری چهره خوانی ( چهره شناسی و شخصیت شناسی)
نظریه های شخصیت و انواع مختلف آن